Category Archives: Mobile

Another new feature with IBM Connections 5.0 CR3

Within the fixlist of the new released CR3 of IBM Connections 5 there are several new configuration options mentioned. One of the interesting ones for me is the mobile update parameter AllowRemoveAccount. The default value is “false” and your Connections environment still works before, but what’s changed when you set this to true?

The official documentation is already uptodate and shows us:

When you set this option to true, accounts can be removed from a mobile device without requiring the user to login and without any authorization check. The user is asked to confirm the deletion of an account before it is removed.

So this helps me with my long list of Connections environments on my mobile clients. Until you set this to true you can only remove a profile, when you still can login to this system. I have several environments configured on my mobile which i can’t access anymore, because my user is disabled, or the system is only available within special wifi or network environments. So i’m not able to remove these accounts.

I will set this to true in all environments i have access to, to prevent this behavior.

Please beware of the additional infos in the online help:

If a user has existing accounts that they cannot access and that were created before this feature was available, those accounts cannot be deleted using the AllowRemoveAccount property.

Validation error

After checking out the mobile-config.xml (yes you should always use wsadmin to change config parameters), the parameter was not set in the file. So i added it and saved my change.

After checkIn i got a validation error, first i thought the order of parameters was wrong and so i checked the mobile-config.xsd. Even in the xsd the parameter wasn’t mentioned. So i checked <connections-root>/mobile/mobile/mobile/mobile-config/mobile-config.xsd|xml and there the parameter (and the other new ones) is available. I’m sure that the update was finished successfully without errors, so i checked two other systems (Windows and Linux) with CR3 and there was the same behavior, the new parameters were not copied to LotusConnections-config. After manually copying the xml and xsd i could set the values and after restarting of mobile the new feature was available.

When i enabled the feature the first time and i like the xml validation feature of checkIn and checkOut, so i used wsadmin to checkOut the mobile-config.xml

I haven’t checked if the new parameter useLeadingWildcardForGroupTypeahed with LotusConnections-config.xml works, but it isn’t available in the xsd too and i can’t found it in the complete connections-root directory. Will try the next days.

IBM releases CR1 for IBM Connections 4.0 and enable Mobile Admin

Today IBM released CR1 on IBM Fixcentral. CR1 is a set of 17 cumulative fixes and enable Mobile Admin (didn’t verified this, hope it will be there) too.

  1. Links for all CR1 Downloads (Multi OS Fixes)
  2. Fix list for IBM Connections 4.0 CR1 – Very long, seems to fix a lot
  3. IBM Connections 4.0 CR1 Post-install Deployment Configuration Steps
  4. Update strategy for IBM Connections 4.0
  5. Cross-product relationship information

You have to download 18 packages, because a new update installer is mandatory!

Problems with Mobile Fix and IBM Connections 3.0.1

The last two weeks i installed two IBM Connections 3.0.1.

After installing i went to IBM Fix Central and look for the latest fixes. There are 7 Fixes available and for Multi Mobile Patch it shows a superseded fix. So i decided to download patch one to seven and ignored july mobile update.

Available Connections Fixes on 2nd of march 2012

I installed the fixes as ever.

  • Updating updateinstaller
  • Disabled node synchronisation
  • Disabled Application Server automatic starting
  • shut down the Clusters
  • synchronize nodes
  • and so on.

After the installation i can’t use the mobile apps for iOS, android or Blackberry. The error messages shows “You have to install the July 2011 mobile patch to use this app.”

I made a download on Fix Central again, because i thought i made an error to ignore the july patch (LO61851), so i mark LO64399 (October Patch) to download and activated “Include requisites: Yes” and got following download options:

No other patch is shown as prerequist for this mobile patch! But i downloaded july fix (LO61851) to test this one.

I uninstalled LO64399 and startet again with LO61851. No success! After restarting i installed LO64399, but no mobile App works.

Shazza Bellamy gave me the hint to install the august mobile fix (LO63049). I searched on Fix Central, but no download was available. One of my colleagues stored the patch on our NAS and she sent it to me too. After uninstalling the other two mobile fixes i installed august fix (LO63049) and restartet again and what should i say? On both Connections Installations the mobile Apps are working.

I don’t know why LO63049 isn’t available on Fix Central and i have no idea why LO61851 is not enough for mobile Apps on my new installations. I have older systems which are updated from 2.5 or 3.0 where only LO61851 is installed and mobile apps are working.

Perhaps i can save you time with this post, because i invested some days on discovering the error and installing fixes again and again.

Update:

Today i read a post on IBM Developerworks, which describes the error and a solution. Sjaak Ursinus found the reason of the failing update: ifix LO64399 and Windows 2008 R2